Meer doen om energie te besparen

Meer doen om energie te besparen

Meer doen om energie te besparen? Dat kan! Milieucentraal zette een aantal energiebesparende maatregelen voor u op rij:

1. Energie Prestatie Advies
Veel energie is te besparen met isolering in de woning en de aanschaf van een energiezuinig verwarmingssysteem. Wilt u weten welke maatregelen in huis de beste resultaten opleveren, laat dan een Energie Prestatie Advies (EPA) opstellen. Een deskundige adviseur kijkt daarbij naar de isolatie, verwarming en ventilatie van uw woning. Ook kijkt hij naar de mogelijkheden voor alternatieve energievoorzieningen, zoals zonnepanelen of een zonneboiler.Aan de hand daarvan stelt de EPA-adviseur een energieadvies op, het EPA-rapport. Dit geeft aan hoe u uw energieverbruik kunt verlagen. Met het isoleren van (bepaalde) muren bijvoorbeeld, of het plaatsen van een Lage Temperatuur Verwarming. Zie voor meer informatie: Energie Prestatie Advies.

2. Energie besparen door isoleren.
De gemiddelde Nederlandse woning is matig geïsoleerd. In een slecht geïsoleerd huis wordt per jaar gemiddeld 2050 m3 gas verstookt voor de centrale verwarming. In een goed geïsoleerd huis is maar zevenhonderd kubieke meter nodig. Onderstaande tips geven het beste resultaat als u isolatiemateriaal gebruikt met een hoge isolatiewaarde (de zogeheten R-waarde), én het materiaal zonder kieren wordt aangebracht.

Vloerisolatie op de begane grond bespaart (bij een oppervlak van 50m2) per jaar 190 m3 gas, ofwel 125 euro per jaar. Vloerisolatie zorgt ook voor comfort: een gelijkmatige temperatuur en minder vocht in huis.
Bodemisolatie onder het huis bespaart 140 m3 gas of 90 euro per jaar. Isoleer ook het ‘opgaand werk’ van de kruipruimte (de fundering), dat verhoogt de totale isolatiewaarde. Zorg er wel voor dat de ventilatieroosters open blijven.
Als u enkel glas vervangt door isolerend glas kunt u gemiddeld per jaar 450 tot 650 m3 gas besparen (voor gemiddelde boven en benedenverdieping). Dat is 302 tot 436 euro per jaar.
Isoleer ook warmwaterleidingen in onverwarmde ruimtes. Dat bespaart jaarlijks drie kubieke meter gas per meter leiding, en voorkomt bevriezing. Een gemiddeld huishouden kan zo tot twintig m3 aardgas besparen.
Hebt u een verwarmde zolder, dan kunt u via dakisolatie (bij oppervlak van 70m2) wel 700 kubieke meter gas uitsparen per jaar. Dat scheel 470 euro op de rekening.
Isolatie van 25 vierkante meter gevel of spouw, bespaart jaarlijks 250 m3 gas. Dat levert u 168 euro op.

3. Energie besparen bij verwarmen en warm water
Verwarmingsketels met het hoogste rendement (HR-107) zetten gas efficiënter om in nuttige warmte voor warm water en verwarming, en zijn daarom zuiniger. Dat scheelt ongeveer 340 kubieke meter gas per jaar, vergeleken met een conventionele (combi) ketel. Zo bespaart u ruim 180 euro per jaar.
Een zonneboilercombi verwarmt de woning en zorgt voor warm kraanwater. De besparing komt gemiddeld uit op 233 m3 aardgas per jaar, ten opzichte van een Hoog Rendement combiketel. Dat komt neer op 155 euro.
Plaats het warmwatertoestel zo dicht mogelijk bij keuken en badkamer. Als dat niet mogelijk is kunnen aparte, directe leidingen naar keuken of badkamer de leidingwachttijd (de tijd die het kost warm water uit de kraan te krijgen) beperken. Dit scheelt veel water en energie.
Een combiketel met automatische pompschakeling bespaart jaarlijks tweehonderd kWh elektriciteit (en 44 euro op de rekening) doordat de pomp alleen werkt als het nodig is.
Een waterbesparende douchekop verbruikt per jaar 10 kubieke meter water minder, en bespaart zo 45 m3 gas. De kostenbesparing komt op enkele tientallen euro’s, afhankelijk van de waterprijs in uw woonplaats. Met een elektrische boiler nemen de besparingen nog toe omdat verwarmen met elektriciteit duurder is.

4. Energie besparen en koelen en koken
Koken op gas kost gemiddeld minder energie dan koken met elektra. Bij elektrisch koken verbruiken inductie kookplaten en quickterm kookplaten de minste elektriciteit.
Een koelkast of vriezer met energielabel A++ is het zuinigst met energie.
Koop een koelkast die past bij de grootte van uw huishouden. Grote kasten verbruiken meer energie dan kleinere kasten.
Vrieskasten met een deur aan de voorkant gebruiken gemiddeld 15 procent minder energie dan vrieskisten met een deksel aan de bovenkant. Vrieskasten zijn gemiddeld genomen kleiner dan vrieskisten.

5. Energie besparen en wasmachine en droger
Een warmtepompwasdroger (met energielabel A) is zeer zuinig, het zuinigst is een wasdroger op gas. (Gasdrogers hebben geen energielabel, omdat dit alleen op elektrische apparaten staat.)
Er zijn wasmachines te koop met een energielabel A++. Die hebben een laag energieverbruik, een laag waterverbruik, en centrifugeren extra droog.
Overweeg de aanschaf van een hot-fill wasmachine. Deze machines zijn direct op de warmwaterkraan aangesloten.
Zie voor meer info: Wasmachine en Wasdroger.
Energie besparen en kiezen voor groen
Ieder huishouden gebruikt elektriciteit en gas die afkomstig zijn van fossiele bronnen. Bij het gebruik van gas, steenkool en aardolie komen broeikasgassen vrij, waarvan kooldioxide (CO2) de belangrijkste is. De concentraties CO2 in de atmosfeer zijn gestegen met dertig procent sinds we fossiele brandstoffen gebruiken. Dat versterkte het broeikaseffect en brengt klimaatveranderingen met zich mee. Energiebesparing helpt dat tegen te gaan.

6. Groene elektriciteit en ‘groen’ gas
Behalve met energie besparen helpt u het klimaat ook door te kiezen voor groene energie. Grijze elektriciteit (uit fossiele brandstoffen) heeft een ‘groen’ broertje: groene stroom wordt opgewekt met duurzame bronnen zoals zonlicht, wind, waterkracht of biomassa. Voor uw portemonnee maakt het niet zo veel uit of u groene of grijze stroom afneemt, maar het milieu vaart veel beter bij de de keuze voor groen. Ook voor aardgas bestaat een klimaatvriendelijke optie: namelijk compenseren voor de CO2 die door uw gasverbruik vrijkomt. Kijk op Klimaatneutraal aardgas.