Actie Schone Stoep in de Rade

Actie schone stoep de Rade

Aarde-Werk leverde dit voorjaar een bijdrage aan de Actie Schone Stoep in De Rade, Bouwlust. Voor de gemeente vormde de afvalproblematiek in deze wijk aanleiding om in actie te komen. In de wijk is er veel zwerfvuil, voedselafval op straat en afval bij-plaatsingen bij de afvalcontainers en is er sprake van afvaltoerisme vanuit andere buurten. Door al dat afval op straat ontstaat er overlast van ongedierte en met name ratten.

Gedurende een hele week is Aarde-Werk met de bewoners in gesprek gegaan. De coaches van Aarde-Werk spraken tijdens de actie-week meer dan 220 mensen aan. Tijdens de twee opruimdagen kon bij de Haagse Milieu Services grofvuil en metaal en bij Schreuder van de Kolk nog in goede staat verkerende 2e handsspullen ingeleverd worden. Aarde-Werk stond op het plein met loempia-kar en met verse koffie om met de mensen in gesprek te gaan. Daar gaven de coaches voorlichting over de gevolgen van het voeren van eenden en wat de juiste manier om afval aan te bieden. Voor de kinderen uit de buurt waren er leuke opruimacties, zoals een afvalprikwedstrijd.

Daarnaast hebben we in dezelfde periode twee lessen gegeven bij wijkcentrum Bouwlust. Een les over Afval Den Haag Schoon en een over Brood/ratten en ons Milieu. Aan die lessen namen in totaal 28 vrouwen deel. Daarvan zijn er 11 broodambassadeurs geworden. De deelnemers gaven aan dat ze blij waren met de ontvangen informatie. De broodambassadeurs vonden deze informatie zo belangrijk dat ze zich graag wilden inzetten voor een veilige en schone buurt. De broodambassadeurs gingen op pad om aan minimaal tien andere bewoners te vertellen wat ze moeten doen wanneer ze een rat zien of wat ze moeten doen om overlast te voorkomen, daarvoor ontvingen ze de toepasselijke folders van de gemeente om uit te delen.

Voor kinderen uit de buurt is bij de bibliotheek Bouwlust de voorstelling ‘Broodkapje en de Boze rat’ opgevoerd. Bij de voorstelling waren maar liefst 40 kinderen, 22 moeders en 2 vaders aanwezig. De voorstelling werd met veel enthousiasme ontvangen, Broodkapje heeft namelijk de oplossing!

Daarnaast is er voor de kinderen van groep 1-8 van de basisschool De Zuidwester ook het educatiepakket De Klieners aangeboden. De Klieners is het afval educatiepakket van de gemeente Den Haag, bedoeld voor docenten en leerlingen van het primair onderwijs. Ze leren wat (zwerf)afval is, hoe je afval kunt voorkomen, hoe je afval kunt scheiden en wat er gebeurt met afval in Den Haag.

Broodkapje en de Boze rat