Gezond binnenmilieu essentieel voor bewoners

In 2023 heeft Aarde-Werk 20 workshops gezond binnenmilieu uitgevoerd in Haagse wijken waar grote behoefte is aan informatie over een gezond binnenklimaat. In veel huishoudens vooral in oude woningen in de sociale verhuur is vocht en veiligheid in huis een belangrijk thema. Vocht in huis zorgt voor schimmel en gezondheidsklachten. Daarnaast zorgen vochtproblemen ook voor hogere stookkosten. Door beter te luchten en te ventileren kan het binnenmilieu verbeterd worden en kan bespaard worden op de energierekening. Aan de workshops deden dit jaar bijna 400 mensen mee.

De lessen gezond binnenmilieu zijn interactief en worden door de deelnemers hoog gewaardeerd. Tijdens de lessen leren de deelnemers wat ze kunnen doen om de kwaliteit van het binnenmilieu te verbeteren door de luchtvochtigheid in huis beter te reguleren. Ze leren gebruik te maken van een praktisch zes stappenplan en worden zich bewust van het belang van regelmatig luchten en ventileren. Een hygrometer is belangrijk om in huis te hebben hiermee kan de bewoner zelf zien of de luchtvochtigheid in huis goed is. Tijdens de workshop leren de deelnemers wat ze moeten doen als het te droog of te vochtig is in huis.

Verder worden de deelnemers bewust gemaakt van de risico’s van verbrandingsgassen in huis en het belang van een koolmonoxidemelder. Mensen worden geïnformeerd over het belang van de verplichte rookmelder en wat te doen om de brandveiligheid in huis op een hoog niveau te houden.

Naar aanleiding van de lessen zei een oudere hindoestaanse dame: ‘Nu pas weet ik hoe het moet, ik heb het altijd verkeerd gedaan’. Een ongedocumenteerde man uit Congo zei: ‘Niemand denkt aan ons, jullie wel, ik deed nooit mijn raam open maar vanaf nu wel’.