Luchten en ventileren in Den Haag Zuid-West

Op woensdag 8 februari 2007 startte Aarde-Werk met voorlichtingsbijeenkomsten over energie en ventileren voor meer dan 100 huurders van Vestia Den Haag Zuid-West. Uit onderzoek in opdracht van Vestia blijkt dat veel bewoners problemen hebben met een goede ventilatie. Ook weten veel mensen niet hoe ze ventilatie en energiebesparing goed samen kunnen laten gaan. Tijdens een zestal voorlichtingsbijeenkomsten geeft Aarde-Werk eenvoudige geld- en milieubesparende tips aan de Vestia-huurders. De deelnemers leren hoe zij die tips kunnen combineren met een goede ventilatie en optimaal comfort.

Stijgende energiekosten en zorgen om het broeikaseffect maken dat velen hun steentje willen bijdragen voor de eigen beurs en voor bescherming van het milieu. Bewoners kunnen vrij simpel tussen de 5 en 10 % op hun gas en energierekening besparen en daardoor komt er minder CO2 in de lucht. Maar energiebesparing alleen is niet voldoende. Vochtige lucht en luchtverontreinigende stoffen door bijvoorbeeld klussen, huisdieren en roken zorgen in combinatie met weinig ventilatie voor gezondheidsproblemen. Het verwarmen van vochtige lucht kost ook nog eens meer energie.

Een paar praktische tips om het binnenmilieu te verbeteren en energie te besparen die u direct zonder kosten kunt toepassen:

  1. Zorg er voor dat ventilatie roostertjes regelmatig gereinigd worden en zo veel mogelijk open staan. Zo blijft de lucht in huis droog en krijgen ongezonde stoffen geen kans.
  2. De verwarming 1 graad lager levert voor een gemiddeld huishouden 50 € per jaar op. ’s Nachts tijdens het slapen kan een temperatuur van 15°C aangehouden worden.
  3. Zet zoveel mogelijk apparaten helemaal uit, dus ook de stand-by-stand, dat levert al gauw 35 € per jaar op.
  4. Zorg dat de verwarming vrij staat en dat u ’s avonds de gordijnen sluit. Zorg dat gordijnen niet voor de verwarming hangen en meubels niet voor radiatoren staan.

In de cursus horen de deelnemers nog veel meer mogelijkheden om energie te sparen.

Genoeg redenen dus voor het organiseren en bezoeken van de cursus energie besparen en ventileren. De cursus wordt in Den Haag Zuid-West mogelijk gemaakt door actieve bijdragen van de coaches van het ‘Leve Leven!’. ‘Leve leven!’ is een project van Aarde-Werk, dat is genomineerd voor de Prijs het “Ei van Columbus”, een prijs voor innovatie en duurzaamheid.

De cursussen worden aangeboden aan huurders van Woningcorporatie Vestia Den Haag Zuid-West. Geïnteresseerde huurders kunnen zich nog aanmelden bij Aarde-Werk, telefoon (070) 356 03 29. Verder werkt Aarde-Werk aan het opzetten van vergelijkbare cursussen voor andere bewoners in Den Haag Zuid-West in samenwerking met het Haags MilieuCentrum.