Nooit te oud om te besparen

Wie de workshop ‘Energie besparen’ volgt, krijgt de ene na de andere tip. Vaste gewoontes veranderen, kan soms al een verschil uitmaken van tientallen tot honderden euro’s op de energierekening.

Eén bezoeker is 95 jaar, anderen zijn ver in de 80, maar leeftijd speelt deze middag geen rol. Allemaal hebben ze hun energienota zien stijgen en nu willen ze weten wat daaraan te doen valt. Cindy Slaghuis van stichting Aarde-Werk geeft in opdracht van de gemeente workshops ‘Energie besparen’ en ‘Gezond wonen’. In zorgcentrum Jonker Frans aan de Newtonstraat staat ze voor 29 Hindoestaanse ouderen. Ze zijn bij elkaar op uitnodiging van stichting Toelsidas. De meesten wonen in een aanleunwoning, enkelen hebben een eigen huis.

Sluipstroom

‘Bij wie van u zitten opladers altijd in het stopcontact?’ Cindy betrekt steeds de bewoners bij haar verhaal. ‘Wie heeft de televisie permanent stand-by staan? Bedenk wel dat veel elektrische apparaten sluipstroom gebruiken, ook als ze uitstaan. Dat kan u per apparaat tot 25 euro per jaar kosten. De stand-by stand is heel eenvoudig uit te schakelen.’ Cindy laat een stekkerdoos zien met een rode aanen uitknop. Ook op gas valt simpel te besparen, bijvoorbeeld door de thermostaat al twee uur voor het slapen laag te zetten en radiatoren vrij te houden van meubels en gordijnen. ‘Wij hebben drie elektrische kacheltjes gekocht om minder gas te gebruiken,’ vertelt een 87-jarige bezoeker. Hij zit vooraan en doet actief mee. ‘Stroom is toch goedkoper dan gas?

Bovendien hebben we dag- en nachtstroom. Toch is mijn maandbedrag omhoog geschoten naar 425 euro. Hoe kan dat?’ Cindy heeft wel een vermoeden: ‘Elektrische kacheltjes verbruiken enorm veel stroom. Daar bent u echt niet goedkoper mee uit. En het voordelige stroomtarief gaat pas om 11 uur ’s avonds in, behalve in het weekend. Als extra verwarming had u beter kunnen kiezen voor een infraroodpaneel, dat verbruikt minder energie en straalt warmte uit naar één plek.’ Voor elke ruimte in huis heeft Cindy adviezen. ‘Koel slapen is beter dan warm slapen. En waar droogt u de was? In de slaapkamer? Van natte was komt veel vocht af. Dat trekt in het bed en blijft lang hangen. Heel ongezond. Nog een wastip: wacht met wassen tot je een volle trommel hebt. Een halve was is een dure was.’ Vocht in huis is sowieso ongewenst. ‘We  ademen vocht uit en het koken en douchen zorgt ook voor veel vocht. Zet elke dag de ramen minstens een kwartier ver open om de lucht te verversen. Een vochtige ruimte verwarmen kost meer energie en frisse lucht is gezond.’

Direct besparen

In 2022 werden er 52 workshops gegeven met in totaal 957  deelnemers. Dit voorjaar staan er 30 gepland. De deelnemers kunnen zich inschrijven voor de Direct Bespaaractie van de gemeente. Dan komt een monteur gratis energiebesparende maatregelen installeren. Bijna alle ouderen bij Jonker Frans geven zich hiervoor op. Vandaag gaan ze alvast naar huis met een duurzaam cadeau naar keuze zoals een ledlamp, een zuinige douchekop of radiatorfolie.

Workshop Energie Besparen

Stichting Aarde-Werk geeft in opdracht van de gemeente workshops ‘Energie besparen’. Wilt u stichting Aarde-Werk uitnodigen om een workshop te geven? Stuur een e-mail naar: cindy@aarde-werk.nl.

Direct Bespaaractie

Via de Direct Bespaaractie kunt u gratis energiebesparende maat[1]regelen bij u thuis laten installeren. Wilt u zich aanmelden voor de Direct Bespaaractie? Vul het aanmeldformulier in op de website.

Meer informatie? duurzamestad.denhaag.nl/ direct-bespaaractie

Dit artikel verscheen eerdere in de Stadskrant Den Haag, 12 april 2023, nummer 4