Energiebesparingstips

energy-755834_1920Energie besparen is goed voor het milieu én voor uw portemonnee! En energie besparen hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Met de volgende tips, komt u al een heel eind! Adviezen per thema:
Verwarming en warm water
Wassen en drogen
Voeding en koken
Koelkastgebruik
Computer, tv en andere apparaten
Meer doen om energie te besparen

 

Verwarming en warm water

  1. Zet de verwarming een uur voordat u ’s avonds naar bed gaat lager (13-15 graden). Uw woonkamer koelt dan niet teveel af, terwijl u toch veel energie bespaart.
  2. Wanneer u de thermostaat overdag 1 graad lager zet dan u gewend bent, bespaart u gemiddeld zeven procent op uw stookkosten, oftewel 50 euro.
  3. Veel warmte gaat verloren via de ramen. Wanneer u deze goed isoleert, door bijvoorbeeld dubbele beglazing te laten plaatsen, of sluit de gordijnen en houd zo de warmte binnen.
  4. Bent u langer dan 5 dagen van huis? Dan mag de waakvlam van de geiser uit worden gezet! Dit kan ook in de warme zomermaanden. U bespaart hiermee gemiddeld zo’n 60 euro per jaar.
  5. Nederlanders douchen gemiddeld zo’n acht minuten per keer. Eén minuut korter douchen, bespaart warm water en energie.
  6. Een bad nemen kost meer warm water dan een douche. Kun je echt niet zonder een bad? Laat dan de kuip aan de buitenkant isoleren, zodat het badwater langer warm blijft.

Wassen en drogen

  1. Was alleen met een volle trommel. Uit onderzoek blijkt dat 1/3 van het aantal wasbeurten overbodig is, wanneer alle Nederlanders alleen met volle trommels zouden wassen.
  2. Was op 40 graden! De was wordt er – echt waar- net zo schoon van, en u bespaart er veel energie mee. Wassen op zestig graden kost namelijk twee keer zoveel energie, als wassen op veertig graden. Wassen op negentig graden zelfs drie keer zoveel!
  3. Is het mooi weer? Stop de was dan eens niet in de droogtrommel, maar hang uw wasgoed buiten te drogen. Dat bespaart veel energie. Regent het, of wilt u tóch de droogtrommel gebruiken? Houd dan rekening met de volgende adviezen: Drogers hebben óf een tijdklok die u zelf moet instellen, óf een droogprogramma. Kies bij een tijdklok geen (te) lange tijdsduur. Dat kost onnodige energie. Programmadrogers zijn doorgaans efficiënter dan tijdklokdrogers, omdat het droogprogramma direct eindigt als de was droog is. Sommige drogers hebben een Economy-toets met een energiebesparend programma.

Voeding en koken

  1. Kook met de deksel op de pan. Dan gebruikt u 1/3 minder energie.
  2. Kies voor een pan die niet groter is dan nodig, en die goed op de gasplaat of kookplaat past. Laat de vlammen niet langs de wanden van een pan komen.
  3. Oudere gasfornuizen hebben vaak een spaarvlam. Deze gebruikt veertig m3 gas per jaar. Dat is de helft van de hoeveelheid gas die voor het koken zelf nodig is. Steekt u de gaspitten met een lucifer aan, dan bespaart u ruim 25 euro per jaar.
  4. Kook in weinig water
  5. Gebruik een snelkookpan voor gerechten die lang moeten koken.
  6. Ontdooi ingevroren producten in de koelkast.

Koelkastgebruik

  1. Zet de koelkast op een koele plaats, niet te dicht bij een verwarming of fornuis of in de zon.
  2. Plaats de koelkast met de achterkant minstens tien centimeter van de muur af. Het apparaat gebruikt minder energie als de warmte die aan de achterkant vrij komt gemakkelijk weg kan. Houd de achterzijde van de koelkast stofvrij.
  3. Open de deur zo min en zo kort mogelijk. Zo gaat er zo min mogelijk koude verloren.
  4. Energie bespaart u ook door het apparaat regelmatig te ontdooien (tweemaandelijks of wanneer er een laag ijs opzit).
  5. Zet de koelkast uit als u deze een tijd niet gebruikt, bijvoorbeeld tijdens vakanties. Zet de deur dan op een kier om schimmels tegen te gaan.
  6. Een slecht sluitende deur ‘lekt’ energie. Controleer dit door een stukje papier tussen de deur en de koelkast te steken en te trekken. Voelt u weerstand, dan sluit de deur nog goed. Het randje rubber langs de deur houdt u soepel door het regelmatig te reinigen met een vochtige doek.

Computer, tv en andere apparaten

  1. Als u een computer met de knop uitzet en de stekker blijft in het stopcontact, dan kan het apparaat toch nog stroom verbruiken. Dat geldt ook voor printers, faxen en andere elektrische apparaten. Het stand-by verbruik in een gemiddeld huidhouden is dan ook 88-120 euro per jaar. Grofweg de helft kunt u besparen door apparaten echt uit te zetten, of door de stekker eruit ta halen. Het is NIET waar dat computers sneller slijten als u ze vaak aan- en uitzet. Sterker nog: uw computer dag en nacht aan laten staan kost evenveel elektriciteit als een lamp van 40 watt! Als u alle stekkers in een stekkerdoos steekt die een aan/uitknop heeft, kunt u alle apparaten in één keer echt uitzetten.
  2. Wanneer u een oplader niet gebruikt, of het apparaat volgeladen is, blijft de oplader stroom gebruiken. Haal opladers dus uit het stopcontact. Denk daarbij aan de kruimeldief, de tandenborstel, mobiele telefoon of batterij-opladers.
  3. Schaf een energiemeter aan! Daarmee kunt u zelf ontdekken hoeveel elektriciteit een apparaat verbruikt en hoeveel dat kost.
  4. De meeste halogeenlampen werken met een transformator. Deze verbruikt ongeveer vijf watt aan elektriciteit. Wanneer de aan/uitschakelaar tussen de transformator en de lamp zit, blijft de transformator ook stroom verbruiken als de lamp uit is. Met een schakelaar tussen het stopcontact en de transformator zet u alles uit. Gewoon de stekker eruit trekken kan ook.
    Dimmers verbruiken ook vaak energie als de lamp uit is. Ook dat is te voorkomen door een aan/uit schakelaar tussen stopcontact en dimmer, of door de stekker eruit te trekken. Het jaarlijkse sluipverbruik van alle dimmers in Nederland samen, is gelijk aan het elektriciteitsverbruik van tienduizend woningen.

Meer doen om energie te besparen
Kende je bovenstaande tips al, en wil je meer doen om energie te besparen? Dat kan! Milieucentraal zette een aantal energiebesparende maatregelen voor u op rij, kijk hier.